Fjalë Kyçe

A guxojmë të marrim barna në plazh?

A guxojmë të marrim barna në plazh?

Shumë, madje edhe kur dëgjojnë këshillat e mjekut dhe marrin një farmaci të vogël me vete për pushime, nuk e pranojnë se në kushte joadekuate këto përgatitje mund të humbasin efektivitetin apo edhe të prishen dhe të shkaktojnë reaksione anësore.

Farmacistët paralajmërojnë se të gjitha ilaçet kanë kufizime në temperaturën maksimale në të cilën mund të ekspozohen, gjë që varet kryesisht nga substanca aktive dhe paketimi.

Shumë ilaçe humbasin stabilitetin në temperatura mbi 30 gradë Celsius. Nëse dyshoni se ato janë ndryshuar nën ndikimin e nxehtësisë, kushtojini vëmendje njollës, erës dhe shijes ose shtrembërimit të formës.

Tabletat mund të jenë të prishura, të shkatërruara ose plotësisht pluhur. Kapsulat mund të shkrihen ose ngjiten së bashku. Ato po ashtu në temperaturë të lartë humbasin efektivitetin e tyre dhe madje mund të kenë efekte anësore, thonë farmacistët, transmeton kp.

Farmacia e udhëtimit duhet të ketë produktet e mëposhtme: probiotik, barnat kundër mundimit, dhimbjeve, kapsllëkut, dezinfektuesve të plagëve sipërfaqësore, ilaçe kundër alergjisë, ngritjes së temperaturës dhe kundër insekteve.

Të gjitha produktet, pavarësisht nëse ato rekomandohen në barnatore të udhëtimit apo jo, janë pak a shumë të ndjeshme ndaj transportit dhe temperaturave të larta jashtë.

Hulumtimet tregojnë se kur temperatura e jashtme është 32 gradë, brenda makinës, ajo mund të ngritet dukshëm më shumë, andaj, mos lini ilaçe në makinë, por merrni atë me vete.