Fjalë Kyçe

Pagjumësia mund të shkaktojë sëmundje të zemrës

Pagjumësia mund të shkaktojë sëmundje të zemrës

Shkencëtarët përdorën të dhëna nga më shumë se 1.6 milion njerëz për të lidhur gjenet e pagjumësisë në një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe  sulmeve në zemër,duke pohuar se pagjumësia ka lidhje të ngushtë me këto probleme shëndetësore,transmeton Gazeta Metro.

Mbajtja e një zemre të shëndetshme është thelbësore për parandalimin e sëmundjes së zemrës ose kardiovaskulare (CVD), dhe gjumi ynë është pjesë e kësaj strategjie.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve këshillojnë që “shumicës së të rriturve u duhet të paktën 7 orë gjumë çdo natë.”Ekspertët kanë identifikuar më parë lidhjen midis gjumit të dobët dhe sëmundjeve të zemrës.

Në fillim të këtij viti, Medical News Today paraqiti një studim që identifikoi një rrezik dukshëm më të madh të vdekjes nga sëmundjet e zemrës te njerëzit që kishin tension të lartë së bashku me pagjumësinë dhe stresin.

Në fillim të këtij viti, një analizë gjenetike në shkallë të gjerë duke përdorur të dhëna nga 1.3 milion njerëz identifikoi 956 gjenet në 202 vende në gjenomin tonë që kanë një lidhje me pagjumësinë.

Në ata individë me variante gjenetike të pagjumësisë, shanset për të zhvilluar sëmundje të arterieve koronare ishin 12% më të larta. Për sëmundjet e zemrës, shanset ishin 16% më të larta, dhe për të gjitha llojet e goditjeve të kombinuara, ato ishin 7% më të larta.